De Keuken van de Heilige Berg Athos door Monnik Epifanios o Milopotaminos

Neer, 31 oktober 2017

Recent zijn we er een weekje tussenuit naar Kreta, Griekenland. Natuurlijk zijn we daar weer op culinair onderzoek uit geweest. Hier in Nederland kennen we het Griekse restaurant van bergen vlees. Wat ik niet wist is dat de Griekse keuken eigenlijk vrij sober is. Van de Grieks Orthodoxe kerk stamt bij voornamelijk ouderen de gewoonten om elke woensdag en vrijdag zonder vlees, vis, eieren, zuivel en alcohol te eten. De monniken zijn nog “strenger”, bij hen komt er nog de maandag als extra dag bij en alleen op zaterdag en zondag vis of vlees.

Broeder Epifanios Milopotaminos, woonachtig in een klooster op de berg Athos, is al meer dan 40 jaar hoofd van de keuken. Hij besloot een kookboek uit te geven met 126 recepten die passen in een monniken-dieet. In het boek staan recepten van traditionele maaltijden die al 100en jaren op de berg Athos gegeten worden.
In de recepten worden geen vlees of melkproducten gebruikt. In de kloosters wordt voornamelijk (wilde) groente gegeten en vis. Veel van de maaltijden worden op een open houtvuur bereid. Veel aandacht wordt er gegeven om sober om te gaan met ingrediënten. Zo weinig mogelijk weggegooien alle delen van een plant, vrucht of vis worden gebruikt.
Het boek is naar het Engels vertaald:
The Cuisine of the Holy Mountain Athos by Monk Epifanios o Milopotaminos


Gestoofde kabeljauw met pruimen

3 eetlepels (45 ml) olijfolie
3 tenen knoflook, gesneden
1 grote ui, gesnipperd
1 pond verse pruimen, gehalveerd en ontpit
1½ pond verse kabeljauw
½ theelepel grof zout
Sap van 1 citroen
2 eetlepels gesneden verse peterselie
versgemalen zwarte peper, naar smaak

Meng olijfolie, knoflook en ui in een grote, diepe pan op middelhoog vuur. Sauteer tot de ui glazig ziet, ongeveer drie tot vier minuten.
Voeg pruimen toe en bak nog twee minuten door. Leg de kabeljauw op uien en pruimen, voeg vervolgens voldoende water toe tot de kabeljauw net niet onder staat. Bestrooi de kabeljauw met zout, breng het aan de kook en draai het vuur laag, ongeveer 15 minuten.
Voor het serveren besprenkelen met wat citroensap en peterselie en peper.
Smakelijk!

Geurige herinneringen

Neer, 26 oktober 2017

Geuren en smaken kunnen ons makkelijk meeslepen naar een wereld van herinneringen. Een vleugje koriander nam mij terug naar Doubtful Sound in Nieuw Zeeland. Ik was daar in de winter van 1999-2000. En op een boottocht door de fjorden aan de Tasmanzee, maakte de scheepskok geroosterde groenten. De rest van het diner kan ik me niet meer zo goed herinneren. Maar van de geroosterde groenten herinner ik me dat er rode kool en pompoen in zat. Tot op dat moment had ik nog nooit pompoen gegeten en de combinatie met rode kool was vreemd maar wel lekker. Sindsdien maak ik het in allerlei variaties, je kunt allerlei groenten gebruiken, gebruik je fantasie en wat er op dat moment verkrijgbaar is. Een herfstige variatie die ik lekker vind is brokken (ongeveer 5 cm) rode kool, pompoen en zoete aardappel. Het specerijenmengsel wat ik gebruik komt uit één van de eerste boeken van Jamie Oliver. In Jamie's The Naked Chef, staat een recept van kruidige geroosterde pompoen, daarvan gebruik ik het specerijenmengsel;
2 theelepels korianderzaad
2 theelepels gedroogd oregano
1/2 theelepel venkelzaad
2 kleine gedroogd pepertjes
t theelepel zout
t theelepel zwarte peper
1 teen knoflook
Rooster de specerijen en stamp deze in een vijzel samen met de knoflook fijn. Snij de groenten die je wilt gebruiken in brokken en meng deze met het specerijenmengsel en olijfolie, op een bakplaat in de oven, ongeveer 30 minuten op 190 °C. Je keuken zal heerlijk ruiken, smakelijk eten!
Wil je meer weten over het gebruik van kruiden en specerijen kom dan vrijdag 3 november, naar de clinic "Koken met Kruiden en Specerijen", https://aojbekkerie.nl/agenda/koken-met-kruiden-en-specerijen


Het hoeft niet van ver te komen om lekker te zijn: Honing!

Neer, 9 oktober 2017

Na de poppetjes en de beestjes, de groenten en het fruit kom je bij de emoticons uit bij de: Honing!

Honingsnoepjes

100 g suiker
50 g boter
50 g honing
1/2 dl slagroom
Verwarm suiker, honing en boter zodat de boteren suiker smelten. Doe de slagroom erbij en laat dit 15-20 minuten doorkoken. Bestrijk een bij voorkeur metalen bakje met olie en schenk de massa erin. Als het half hard is probeer je de koek te storten en in blokjes te snijden.
Wil je meer weten over honing uit het Leudal, kijk dan eens op de website: https://www.bezoekerscentrumleudal.nl/imkers-roer-en-leudal/


Kruidige Appelcider
(alcoholvrij)

Neer, 6 oktober 2017

De zomer lijkt al bijna op zijn einde…. Bij deze herfstachtige stormen is het wellicht een lekker idee om dit weekend kruidige appelcider te maken. In de streek New England in de Verenigde staten is dit een favoriete herfstdrank. Het is een warme, pittige drank waar je een lekkere warme buik van krijgt. In tegenstelling tot wat wij gewend zijn bevat de Amerikaanse cider geen alcohol. Dus dit is ook geschikt om samen met de kinderen te maken. En lekker met een lekkere appelflap van Christine de Echte bakker op te peuzelen.
Gebruik als basis biologisch appelsap of nog beter; maak zelf appelsap als je een sapcentrifuge hebt. Gebruik op 1 liter appelsap; 1 kaneelstokje, 3 zwarte peperkorrels, 8 kruidnagels en 12 pimentbessen. Verwarm alles in 10 minuten in een pan, op middelmatig vuur. En laat het dan tenminste 15 minuten van het vuur af “trekken”. Breng het sap vlak voor het serveren aan de kook, laat het nog 1 minuut door zachtjes doorkoken, giet het door een zeef in hittebestendige glazen, smakelijk!
Wil je meer weten over het gebruik van kruiden en specerijen kom dan vrijdag 3 november, naar de clinic "Koken met Kruiden en Specerijen", https://aojbekkerie.nl/agenda/koken-met-kruiden-en-specerijen


Cadeau Tip!

Neer, 1 oktober 2017

Een verrassend cadeau? Altijd leuk om te geven; een cadeaubon.

U kunt in de filialen van Christine de Echte Bakker een cadeaubon kopen. De waarde bepaald u. Desgewenst kan de cadeaubon feestelijk worden ingepakt met een mooie schort van degelijke Ten Cate stof. De bon is inwisselbaar voor de Aoj Bekkerie, maar ook bij Christine de Echte Bakker.


Herfstsalade

Neer, 28 september 2017

De herfst is misschien wel het meest inspirerende seizoen om te koken. Kom jij vrijdag 6 oktober ook? https://aojbekkerie.nl/agenda/hoera-herfst Om alvast in stemming te komen een lekkere herfstige salade:

150 gram (bij voorkeur biologische) gedroogde abrikozen in blokjes gesneden,
week deze tenminste twee uur.
Breng de geweekte abrikozen met een halve liter gezouten water (je kunt het weekvocht gebruiken) aan de kook en voeg 300 gram couscous toe, als het water weer kookt zet je het vuur uit en laat het met een deksel op de pan 10-15 minuten staan.
Roer daarna de couscous met de abrikozen los en laat het afkoelen.
Roer een dressing van 3 eetlepels citroensap, 4 eetlepels (olijf- of zonnebloem) olie, 3 lepels honing, een theelepel mosterd en witte peper.
Hak 75 gram walnoten grof. Snij herfstig gekleurde sla in stukken. Je kunt sla gebruiken die in dit jaargetijde voor handen is, bijvoorbeeld; eikenbladsla, rode sla, roodlof)
Meng alle ingrediënten luchtig door elkaar.
Je kunt variëren met andere soorten gedroogd fruit, het toevoegen van tuinkruiden
en verschillende soorten sla. Smakelijk!