Lavendel

Neer, 12 april 2018
We kennen de lavendel in tuinen om haar mooie paarse kleur en de geur van de bloemen. Maar lavendel is niet alleen een sierplant. Lavendel wordt om haar fijne geur ook in zeep en parfum gebruikt. Wat minder bij ons bekend is dat lavendel ook in de keuken wordt gebruikt. Zo zijn de bloemen een vast ingrediënt van de Provençaalse kruiden. Je kunt heerlijk vlees marineren voor de BBQ met lavendel. Er zijn ook ijsbereidingen “geparfumeerd” met lavendel. Geitenkaas met honing en lavendel is een traktatie! Heerlijk geurende koekjes met lavendel of kruidenthee en natuurlijk kruidenazijn en kruidenolie. Wil jij een recept met lavendel?

Aubergines met Lavendel

Ingrediënten:
2 aubergines
2 vleestomaten
1 ei
125 g magere zachte kaas, bijvoorbeeld Monchou of Philadelphia
2 sjalotten
1 knoflookteen
2 takjes lavendel
peper en zout
Bereiding:
Snij de aubergines in de lengte door en stoom of blancheer ze 5 minuten, laat ze daarna uitlekken.
(met het vel naar boven)
Schep met een lepel het vlees uit de schil en probeer dit heel te houden.
Hak het vruchtvlees samen met dat van de tomaten in blokjes,
Snipper de sjalotjes en knoflook en snij de lavendel fijn,
Klop het ei, en brokkel de kaas, voeg alles samen en maak dit op smaak met peper en zout.
Vul de aubergines met het mengsel en laat deze in 30 minuten gaar worden in een matig warme oven (180°)

Wil je nog meer weten van koken met kruiden en specerijen? Kom dan zaterdag 21 april 2018 naar de workshop. We gaan samen koken met nieuwe recepten, geschikt voor zowel vegetariërs alsook “vleeseters”.
https://aojbekkerie.nl/agenda/koken-met-kruiden-en-specerijen

Jaag jij de bok uit de kelder?

Neer, 4 april 2018
Het is bijna lente, ik zag nog een alleenstaand flesje bokbier in de kast staan en ondanks dat bokbier best nog na dehoudbaarheidsdatum  gedronken kan worden wil ik er niet de zomer mee in. Dus; bierpannenkoeken! Met onderstaand recept hebben we heerlijke bierpannenkoeken gegeten. Ik had ze met spek gebakken maar je kunt ook gerust zoete varianten maken. De kunst is om het beslag een tijd te laten staan, waardoor het gaat gisten en je zodoende luchtige pannenkoeken krijgt.

Recept

“Natte” Ingrediënten:
15 cl bokbier (of een ander (speciaal)bier)
20 cl melk
3 eieren
4 eetlepels zonnebloemolie
1 scheut Schrobbelèr (of ander kruidenbitter)
“Droge” Ingrediënten:
250 gr bloem
2 theelepels bakpoeder
1 tikje zout
1 eetlepel suiker (bij zoet belegde pannenkoeken 2 eetlepels)
1 snufje nootmuskaat
Bereiding:
Meng alle droge ingrediënten in een beslagkom.
Meet de natte ingrediënten af in een litermaat of schenkkom. En klop met een vork dit mengsel met eieren los.
Klop “scheutgewijs” het bier-eiermengsel bij de droge ingrediënten tot een stevig beslag. Dek dit af met een bord en laat dit op kamertemperatuur enige uren rusten.
Bak de pannenkoeken in een lage platte koekenpan.

Bier van Hier

In het najaar jagen wij de bok weer achterna! Op vrijdag 23 november 2018, Koken we weer met het Bier van Hier!


Baskische eieren

Neer, 29 maart 2018
Misschien heb jij nog ergens van die minipannetjes staan waar je eigenlijk nooit een idee voor hebt? En anders kan je dit gerecht ook prima in elk ander ovenschaaltje of muffinvorm maken. Lekker bij de Paasbrunch of lunch, of heb je juist teveel gegeten in de lunch en wil je s ’avonds alleen nog een klein gerecht? Een Baskisch ei is wat mij betreft altijd een schot in de roos!
Origineel wordt dit gerechtje met Piment d’Espelette gemaakt, maar als je dat niet in huis hebt kun je ook paprikapoeder gebruiken, of, nog beter; gerookt paprikapoeder.
Espelette is een Baskische peper die van origine uit Mexico komt. Al in de 16e eeuw werd deze peper geïntroduceerd in Frankrijk. In de plaats Espellete wordt de peper, tijdens een jaarlijks terugkerend festival, traditioneel buiten gehangen om te drogen. Wanneer de pepers droog zijn worden deze vermalen tot poeder. Door zijn milde scherpte en heerlijke aroma wordt deze peper veelvuldig in de Baskische keuken gebruikt.

Recept

1 ui
1-2 tenen knoflook
1 rode paprika
1 gele paprika (als je wilt mag je die groene uit het stoplicht er ook bij doen)
2 eetlepels olijfolie om in te bakken
(Gerookt) paprikapoeder (of Espelette)
1 theelepel suiker
1 blikje gepelde tomaten
half bouillonblokje
Voor elk persoon een ei

Snij de ui en paprika in blokjes van ongeveer 2 cm. Doe de olijfolie in de pan en bak de ui en knoflook op matig vuur. Na 2 minuten voeg de paprika al toe en blijf dit op matig vuur bakken tot e.a. glazig ziet.
Voeg 2-3 theelepels paprikapoeder toe, roer een keer om en voeg dan een theelepel suiker toe.
Knijp de tomaten uit het blik met je vingers stuk en doe de hele inhoud van het blik in de pan met het halve bouillonblokje.
Laat dit zonder deksel een kwartier door sudderen en breng het op smaak met een paar draaien aan de pepermolen. (dit mengsel kun je ook een dag van te voren maken) Verwarm intussen de oven voor op 180°C.
Verdeel het paprika-tomaatmengsel in een pannetjes, cocottes of een ovenschaal en breek er voor iedereen een ei in. Laat het 7-8 minuten au bain-marie in de oven bakken. Lekker met wat brood!

Variatietip: doe in een beboterde muffinvorm eerst een plakje ham of spek en daarop het paprika-tomaatmengsel.

Smakelijk eten!


Bona Tapa special

Krijg jij geen genoeg van de Spaanse keuken kom dan op vrijdag 13 april 2018 naar de Tapas workshop van Caroline Juliàn Labraña!
https://aojbekkerie.nl/agenda/bona-tapas-special

Nog even...

Neer, 26 maart 2018
En, jeuken jouw vingers ook om weer in je kruidentuin aan de slag te gaan? Bij mij wel, ik ben afgelopen week al naar mijn vaste adres geweest om wat advies te vragen. Voor de meeste soorten is het nu nog te vroeg om buiten te planten. Als je zelf wilt zaaien kan je dat sowieso het beste achter glas binnen doen. Fragiele plantjes wachten op de ijsheiligen (1 tot en met 15 mei). Maar ik kan zo lang niet wachten, ik koop plantjes die door de tuinder zijn gekweekt en al stevig in de wortels zitten. Omstreeks eind april zijn ze sterk genoeg om in mijn tuintje te planten. Mijn rozemarijn heeft deze winter niet overleefd, winterhard tot -5 zeiden ze bij het plantencentrum. De laurier blijft het altijd wel doen. Gek genoeg hebben de lavendel en het bonnenkruid ook de winter goed doorstaan. Maar ik kijk er naar uit om het kruidentuintje weer op te maken!

Ai Ai Ai Caramba!

Neer, 25 maart 2018

Weet jij waar de oorsprong van Tapas ligt? Natuurlijk in Spanje, maar wat betekent tapa? De geleerden zijn het er niet over eens waar het woord tapa vanaf komt, maar het staat vast dat het woord 'tapa' (meervoud 'tapas') is afgeleid van het Spaanse werkwoord 'tapar', wat afdekken betekent. 'Tapa' kun je dan ook letterlijk vertalen als 'deksel'.
Vroeger, in de tijd van Karel V, vertrok van het zuiden van Spanje om het uur een paard en ruiter naar de Zuidelijke Nederlanden waar Margaretha van Parma zijn vertegenwoordigster was. Onderweg stopten de ruiters vaak in herbergen om iets te drinken. Al snel werd vastgesteld dat heel wat ruiters ronduit dronken op hun paard zaten, dus heeft Keizer Karel geordonneerd dat alle herbergen in Spanje bij de drank ook voedsel moesten aanbieden. Zodoende werd vermeden dat de ruiters enkel wijn of alcohol dronken en geen voedsel tot zich namen. Vandaar het gebruik om (voornamelijk in Spanje) kleine hapjes, tapas, bij de drank te serveren. Je kunt overigens ook zonder paard ;-) aansluiten bij onze workshop Bona Tapa!

Workshop

Op vrijdag 13 april 2018 hebben we weer een Tapas workshop met de specialist uit de regio; Caroline Juliàn Labraña! Meld je tijdig aan, want vol = vol!
https://aojbekkerie.nl/agenda/bona-tapas-special

Cadeau Tip!

Neer, 1 maart 2018

Een verrassend cadeau? Altijd leuk om te geven; een cadeaubon.

U kunt in de filialen van Christine de Echte Bakker een cadeaubon kopen. De waarde bepaald u. Desgewenst kan de cadeaubon feestelijk worden ingepakt met een mooie schort van degelijke Ten Cate stof. De bon is inwisselbaar voor de Aoj Bekkerie, maar ook bij Christine de Echte Bakker.