Geef je eigen draai...

Neer, 28 februari 2018

Recepten zijn alleen maar een richtlijn... Ik ben er nooit zo goed in; precies een recept opvolgen zit er bij mij niet in. Recepten zijn er om te inspireren! Zie je een leuk recept; geef er dan je eigen draai aan. Ik kwam van de week deze brood-aardappelmuffins tegen: http://www.brood.net/recepten/vegetarisch/brood-aardappel-rosti-in-muffinvorm
Het is een leuk recept en ik kan het je van harte aanbevelen om er creatief in te wijzigen. De basis had ik hetzelfde gehouden:
300 gram aardappel, 200 gram brood, 2 eieren, maar natuurlijk had ik e.a. aangepast:
Ik had zowel zoete als gewone aardappel, 10 minuten gestoomd i.p.v. gekookt, daarna gepeld en grof geraspt, 1 gesnipperde ui (i.p.v. 2), de eieren had ik los geklopt met Garam Masala.
Ik had maisbrood i.p.v. gewoon brood en dat bevroren in kleine blokjes gesneden. En 100 gram geraspte kaas toegevoegd. Dit alles heb ik gemengd en je krijgt dan toch een redelijke droge massa. Dit verdeeld in 2x 6 muffinvorm (ruim beboterd) en 30 minuten op 160 graden gebakken. Lekker bij je hoofdmaaltijd.


Garam Masala?

Wil jij meer weten over kruiden en specerijenmengsels en zelf je Garam Masala maken, kom dan zaterdag 21 april 2018 naar onze workshop "Koken met kruiden en specerijen"
https://aojbekkerie.nl/agenda/koken-met-kruiden-en-specerijen

De geschiedenis van de Thaise keuken

Neer, 22 januari 2018

Thais eten wordt steeds populairder in Nederland en de ons omringende landen. Dat is niet voor niets zo, want het pure en verse karakter van de Thaise keuken passen zeer goed in de trend om licht, vers en gezond te eten. De Thaise keuken heeft vele variaties maar haar oorsprong ligt vooral in Yunnan. Ongeveer 2000 jaar migreerde Chinezen uit die provincy naar Thailand zij brachten hun kookkunsten en het hoofdbestanddeel, rijst, mee. Andere Chinese invloeden op de Thaise keuken zijn het gebruik van noedels, dumplings, sojasaus en andere sojaproducten. Men kan van Chinees erfgoed spreken, dat Thaise gerechten gebaseerd zijn op vijf fundamentele smaken: zout, zoet, zuur, bitter en warm. Maar ook van het nabijgelegen India kwam niet alleen het boeddhisme, maar ook geurige kruiden zoals komijn, kardemom en koriander, evenals curry gerechten. De Maleiers uit het zuiden brachten weer andere kruiden naar dit land evenals hun liefde voor kokosnoten en de saté.

De Thais waren door de eeuwen heen goed in het gebruik van buitenlandse kookstijlen en ingrediënten, die zij vermengden met hun eigen methodes. Waar nodig werden buitenlandse ingrediënten vervangen door lokale producten. De ghee, dat in de Indiase keuken wordt gebruikt werd vervangen door kokosolie en kokosmelk was een perfect alternatief voor andere zuivelproducten. Pure specerijen, die de smaak te veel overheersten werden afgezwakt door er verse kruiden, zoals citroengras en galangal aan toe te voegen. Na verloop van tijd werden minder specerijen gebruikt in de Thaise curry, terwijl in plaats daarvan meer verse kruiden werden gebruikt. Het is algemeen bekend, dat een Thaise curry flink heet kan zijn, maar toch slechts voor een korte periode, terwijl die “hete” smaak van Indiase en andere curry’s met sterke specerijen langer blijft hangen.

Thais eten heeft verschillende varianten, afhankelijk van de regio. Het eten in elk van deze regio’s werd beïnvloed door zijn buren, bewoners en bezoekers, terwijl het zich ook in de tijd ontwikkelde door zich voortdurend aan te passen aan lokale omstandigheden. Het noordoostelijke deel van Thailand werd sterk beïnvloed door de Khmer uit het gebied dat nu bekend staat als Cambodja. De Birmezen beïnvloedden het noorden van Thailand, maar ook – zij het in mindere mate – de Chinese invloed is daar merkbaar. In de zuidelijke regio had de Maleise keuken een grote impact op het eten, terwijl Centraal Thailand werd beïnvloed door de ‘Royal Cuisine’ van het Ayutthaya Koninkrijk.

Workshop

Op vrijdag 9 maart 2018 gaan we weer Thais koken met Coby en mae. We gaan dit jaar samen aan de slag met nieuwe recepten. Meld je tijdig aan, want vol = vol!
https://aojbekkerie.nl/agenda/de-thaise-keuken-met-coby-en-mae

Emoticons; Ananas

Neer, 17 januari, 2018
Na de poppetjes en de beestjes kom je bij de emoticons uit bij de groenten en fruit: Ananas groeit niet bij ons en maar wordt het hele jaar door geïmporteerd, dus tijd voor ananas! Wist je dat…. Ananas een bijzondere eigenschap heeft? Zonder al te technisch te worden: Ananas bevat een enzym (bromelaïne) wat eiwitten afbreekt, waardoor de textuur en smaak verandert.
1.Als je het toevoegt aan vlees zal dit het vlees malser maken.
2.Echter in gerechten met gelatine zal verse ananas de gelatine afbreken waardoor het geen gel meer kan vormen. Ananas uit blik heeft dit effect niet, aangezien bij het inblikken de ananas verhit wordt, waardoor de eiwit-afbrekende enzymen verdwijnen. Wil je ananas gebruiken in gerechten met gelatine gebruik dan dus blik-ananas of kook de ananas voor gebruik.
3.Te zwaar getafeld? Door het eiwitsplitsende effect zal het eten van verse ananas opluchten.
Recept:
Ananas-yoghurttaart
Ingrediënten:
Koekkruimels voor de bodem, paar lepels gesmolten boter
500 ml yoghurt, gezoet naar smaak
400 ml slagroom, 100 gram suiker
6 blaadjes gelatine
1 blik ananas
Bekleed een vorm met bakpapier, maak daar een bodem in met koekkruimels en besprenkel deze met 2 à 3 eetlepels gesmolten boter.
Warm het sap van de ananas op in een pannetje en los daar de geweekte gelatine in op. Snij de ananas in stukjes, doe die er bij en laat het mengsel afkoelen.
Klop ondertussen de slagroom met de suiker stijf en meng daar de yoghurt door heen.
Spatel alles voorzichter door elkaar en vul er de bodem mee en laat het minstens 4 uur afkoelen in de koelkast.

Bosbessenmuffins

Christine gaat geen muffins bakken op zaterdag 20 januari , maar kan je wel een lekker recept geven. (zonder toegevoegde suiker)
Oven voorverwarmen op 180 °C.

Smelt 50 gram boter maar laat deze niet heet worden (eventueel in de magnetron).
Prak een overrijpe banaan met een staafmixer in een hoge beker. Voeg toe:
150 g amandelmeel (of gemalen amandelen)
1 groot ei
3 volle eetlepels honing
2 theelepels bakpoeder
De afgekoelde maar vloeibare boter.
De rasp van in sinaasappel (we gebruiken alleen de rasp)
En pureer alles tot een gladde massa.
Schep daarna met een lepel 75 gram diepvries blauwe bessen erdoor.

Verdeel dit over 8 van gaten van een siliconenvorm of goed ingevette en met bloem bestoven metalen vorm of gebruik papieren cakevormpjes.

Bak ± 20 minuten tot goudbruin, gerezen en stevig.

Wil je samen met Christine komen bakken en haar tips & tricks leren kom dan 20 januari naar d’Aoj bekkerie!
https://aojbekkerie.nl/agenda/christine-vertelt-haar-echte-bakgeheimen

Kliekjes klinkt zo oneerbiedig en restjes is ook al zo….. Maar!

Neer, 2 januari 2018
Heb je nog restjes in de koelkast liggen? Koken met restjes is milieuvriendelijk, spaarzaam voor je beurs en kan ook gewoon erg lekker zijn. Wat dacht van een lekkere omelet? Ruim je koelkast op en kijk wat daar nog in ligt; nog wat gekookte aardappelen, groenten, wellicht nog een stukje vlees? Het maakt niet uit wat je hebt maar snij het allemaal een beetje in blokjes van min of meer dezelfde grootte. Vlees is echt niet noodzakelijk…..Heb je te weinig groenten vul dan aan met wat erwten uit de vriezer en snij een ui in blokjes. Bak de restjes in een steek boter en voeg dan geklutst ei met kruiden toe, vorm een omelet en naar gelang de grootte is deze in plusminus 15 minuten gaar. Je kunt deze als warme avondmaaltijd eten met een boterham of snelle tomatensaus: Smoor in een scheutje olijfolie een gesnipperd klein uitje en teentje knoflook, voeg 1 blik tomatenblokjes toe (als je gladde saus wilt hebben zet je eerst de staafmixer in het blik) voeg naar smaak peper, zout en een snufje suiker toe. Laat op laag vuur een kwartiertje pruttelen en indikken. Als je met een pollepel een streep over de bodem trekt en de streep loopt niet meer meteen dicht met saus, dan is 'ie klaar. Je kunt eventueel nog basilicum of oregano toevoegen.


Niet het bekendste kersthapje in Nederland, maar in Amerika zijn ze er dol op; Gingerbread Men.

Neer, 22 december 2017
Niets leukers dan met kerst samen in de keuken te staan. Samen koken en eten is gezellig en leuk. Een prima gelegenheid om de kinderen er bij te betrekken. Wat dacht je er van om een typisch Amerikaanse Gingerbread koekjes te bakken? Hier vindt je behalve het recept ook een prima uitleg hoe je ze kunt maken: http://www.kerst.org/gingerbread-men/
En als je de lol te pakken hebt, kom dan op zaterdag 20 januari 2018 naar de workshop Christine vertelt haar Echte Bakgeheimen !

Feestelijk aperitief; Kir!

Neer, 15 december 2017
Kir is een cocktail, gemaakt van witte wijn met een scheutje Crème de cassis (een likeur die gemaakt is van zwarte bessen). De verhouding mag liggen tussen 2 tot 3 delen wijn met 1 deel likeur. Kir wordt gewoonlijk gedronken als aperitief bij een maaltijd of hapje.
Officieel gebruik je dus Crème de cassis maar het is nog leuker om te variëren! Wellicht heb je nog een likeurtje staan wat echt nog eens op moet; je kunt met van alles variëren. Gebruik bijvoorbeeld Pasoa, Pisang Ambon of Peachtree. Er is ook nog een Kir Bleu-variant, waar de Crème de cassis vervangen wordt door Blue Curaçao.
Maak het nog sprankelender door mousserende wijn te gebruiken in plaats van witte wijn. Formeel is het dan geen echte Kir Royal want die wordt gemaakt met Crémant de Bourgogne. Of door champagne te gebruiken krijgt men Kir Imperial. Hoe het heet maakt niet uit, het gaat er om wat lekker is! Wij zijn zelf verzot op Likeur 43 en ook daar kun je een heerlijke “Kir” mee maken, en dan noem je het gewoon “huiscocktail”, Santé!

Cadeau Tip!

Neer, 10 december 2017

Een verrassend cadeau? Altijd leuk om te geven; een cadeaubon.

U kunt in de filialen van Christine de Echte Bakker een cadeaubon kopen. De waarde bepaald u. Desgewenst kan de cadeaubon feestelijk worden ingepakt met een mooie schort van degelijke Ten Cate stof. De bon is inwisselbaar voor de Aoj Bekkerie, maar ook bij Christine de Echte Bakker.


Klassieker; Paris-Brest

Neer, 1 december 2017
Soms moet je het niet allemaal zelf willen verzinnen. Paris-Brest is een klassieker onder de taarten. En een feestelijke tip voor het Kerstdiner! Het recept: https://www.24kitchen.nl/recepten/paris-brest